Sadržaj

Tko se smatra nezaposlenom osobom?

Prema Zakon o tržištu rada nezaposlenom osobom smatra se osoba:

  • sposobna ili djelomično sposobna za rad,
  • u dobi od 15 do 65 godina,
  • koja nije u radnom odnosu
  • koja ne obavlja samostalnu djelatnost,

Osim ovih temeljnih uvijate potrebno je naglasiti da osoba treba aktivno traži posao i biti raspoloživa je za rad. Temeljni uvjeti su prošireni i na dodatne uvjete koji ističu da se nezaposlenom osobom ne može smatrati osobom koja:

  1. Ostvari mjesečni primitak od pružanja usluga prema posebnim propisima ili ne ostvari mjesečni primitak odnosno drugi dohodak prema propisima o porezu na dohodak s obzirom na podatak o uplaćenim doprinosima za obvezna osiguranja dobivenim od Središnjeg registra osiguranika, a koji je veći od prosječne isplaćene novčane naknade u prethodnoj kalendarskoj godini.
  2. Nema registrirano trgovačko društvo ili drugu pravnu osobu odnosno nema više od   25 % udjela u trgovačkom društvu ili drugoj pravnoj osobi.
  3. Nije član zadruge ili upravitelj zadruge.
  4. Nije predsjednik, član uprave, izvršni direktor trgovačkog društva ili likvidator.
  5. Nema registrirani obrt, slobodno zanimanje ili djelatnost poljoprivrede i šumarstva.
  6. Ne obavlja domaću radinost ili sporedno zanimanje prema posebnom propisu.
  7. Nije osigurana kao poljoprivrednik po propisima o mirovinskom osiguranju.
  8. Nije zaposlena prema posebnim propisima.
  9. Nije korisnik mirovine, osim korisnika mirovine koji ostvari pravo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad odnosno korisnika mirovine koji ostvari pravo na invalidsku mirovinu zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti i korisnika obiteljske mirovine kojemu se ta mirovina ne isplaćuje.
  10. Ne ispunjava uvjete za starosnu mirovinu.                                                                         
  11. Nije osigurana na produženo mirovinsko osiguranje na temelju ugovora o radu na  određeno vrijeme za stalne sezonske poslove.
  12. Nije uključena u program socijalnog uključivanja na temelju nalaza i mišljenja centra za profesionalnu rehabilitaciju o privremenoj nezapošljivosti.
  13. Nije redoviti učenik ili student.

O navedenim podacima nezaposlena osoba potpisuje izjavu prilikom prijave u evidenciju nezaposlenih osoba.

Ukoliko niste korisnik usluga našeg ureda, a to želite, budite slobodni i zatražite ponudu i prezentaciju neke od naših usluga iz grupe (a) računovodstvene usluge, (b) usluge kadrovske evidencije i obračuna plaće, (c) interne revizije, (d) organizacije poslovnog procesa i računovodstvene evidencije.

Ukoliko niste korisnik usluga našeg ureda, a to želite, budite slobodni i zatražite ponudu i prezentaciju neke od naših usluga iz grupe (a) računovodstvene usluge, (b) usluge kadrovske evidencije i obračuna plaće, (c) interne revizije, (d) organizacije poslovnog procesa i računovodstvene evidencije.

Svoj upit za uslugom pošaljite na email budija@tenabe.hr.

Aktualni članci, možda će vas zanimati

Tablica za obračun plaće

Tablica za obračun plaće U svrhu izrade obračuna plaće nužno je odjelu obračuna plaće i kadrovske evidencije osigurati informacije o fondu sati rada pojedinog djelatnika. U tu svrhu koristili ste [...]
PROČITAJTE VIŠE
footer logo
Kontakt

TENA BE d.o.o.

Francesca Tenchinija 2a, 10090 Zagreb Hrvatska
Tel: +38516406700 Mail: racunovodstvo@tenabe.hr

Dev, Design & Hosting Plavi Pixel d.o.o. © 2024 TENA BE d.o.o. | Sva prava pridržana.