Sadržaj

Vrijeme čitanja: min

Ispravak odbitka pretporeza kod gospodarskih dobara

Zbog određenih ekonomsko pravnih transakcija i okolnosti Zakon o PDV-u propisuje pravo ili obvezu ispravka pretporeza (PDV-a). U ovom članku istaknute su odredbe u vezi gospodarskih dobara u poduzetništvu. Ako se u vezi nekog gospodarskog dobra u roku od pet godina uključujući kalendarsku godinu u kojoj je gospodarsko dobro nabavljeno ili proizvedeno promjene uvjeti koji su u toj godini bili mjerodavni za odbitak pretporeza, tada se za razdoblje nakon promjene obavlja ispravak pretporeza. Promjenom uvjeta mjerodavnih za odbitak pretporeza smatra se naknadna promjena tih uvjeta koja je dovela do većeg ili manjeg prava na odbitak pretporeza u odnosu na godinu u kojoj je dobro nabavljeno ili proizvedeno. Kada se radi o nekretninama, tada se umjesto razdoblja od pet godina primjenjuje razdoblje od 10 godina.

Godišnji iznos ispravka pretporeza iznosi 1/5, odnosno 1/10 iznosa PDV-a koji je bio zaračunan za gospodarska dobra.

Kada se određuju godine za koje je potrebno izvršiti ispravak pretporeza onda se godina nabave (upotrebe) uzima kao prva godina u brojanju preostalih godina. Tako ako je neko dobro s rokom ispravka od pet godina navaljeno 10. travnja 2000. onda na datum 10. veljače 2005. nije potrebno izvršiti ispravak jer je prema navedenom pravilu proteklo pet godina.

  • 2000. godina 1. godina
  • 2001. godina 2. godina
  • 2002. godina 3. godina
  • 2003. godina 4. godina
  • 2004. godina 5. godina

Gospodarskim dobrima smatraju se dobra koja prema računovodstvenim propisima spadaju u dugotrajnu imovinu poreznog obveznika.

Ispravak pretporeza nije potrebno obavljati ako pretporez koji bi se trebao ispraviti iznosi manje od 1.000,00 kuna po jednom gospodarskom dobru.

Primjer izračuna poreznih obveza s uključenim ispravkom pretporeza prikazan je u tablici Prodaja imovine (gospodarsko dobro, nekretnina,…)

Aktualni članci, možda će vas zanimati

footer logo
Kontakt

TENA BE d.o.o.

Francesca Tenchinija 2a, 10090 Zagreb Hrvatska
Tel: +38516406700 Mail: racunovodstvo@tenabe.hr
Pomoćne poveznice
Politika kolačića

© . TENA BE d.o.o. Sva prava pridržana

Dev, Design & Hosting: Plavi Pixel d.o.o. 2024.